Европейците, които научили за Кама сутра“ едва през ХVІ век, я възприели като сексуална инструкция.

...
Европейците, които научили за Кама сутра“ едва през ХVІ век, я възприели като сексуална инструкция.
Коментари Харесай

Историята на „Кама сутра“

Европейците, които  научили  за „ Кама сутра “ едвам през  ХVІ век, я възприели  като полова директива. Д ори и днес  в съзнанието на множеството хора тя е известна най-вече като алманах етюди за креватна гимнастика. В действителност  нейният създател посвещава по-малка та част, към 1/5, от този метафизичен етюд на  еротиката – всичко друго изяснява мъжът да се трансформира в пълноценна и хармонично развита персона, благодетелен жител и добър брачен партньор.

Кама сутра “ (буквално – „ Трактат за  възприятията “ ) е написана от Маланага Ватсяяна.  Почти нищо не се знае за съдбата на този брахман от Западна Индия; той е живял  сред ІV и VІ в.  

ръкописи на палмов лист на текста на Камасутра (санскрит, деванагари). Снимка: Уикипедия

В „ Кама сутра Ватсяяна класифицира и систематизира индийските обичаи и знания на своите прародители. Освен това, той имал литературна заложба, по тази причина творбата му е прекомерно поетичн о и метафорите му са несравними: на образец, той оприличава  връзката на един мъж с няколко дами на „ съприкосновение със стадо крави “. В случая сравнението надалеч не е обидно, като имаме поради, че в Индия кравата е свещено животно.

 

Основното в „ Кама сутра “ е не сексът – а философията. В  Европа сходно нещо  не било оповестено цели епохи. Нямало също и такова демократично отношение към жените (в Индия и на тях се препоръчвало да учат „ Кама сутра “), както и сходна женска полова разкрепостеност . Впрочем, има мнение, че точно ограничението на половия аспект в връзките сред мъжете и дамите и преодоляването на половата сила е осигурило на християнството надмощието му над другите религии и успехите на християнските страни – по този начин, че всичко зависи от гледната точка.

Основата на ф илософията на античните индийски шастри (писания) е концепцията за битката сред природата и културата. Човек би трябвало да преодолява животинското положение и да контролира своята пристрастеност, да насочи стремежите на тялото в здравословна посока (затова Ватсяяна възприема еротиката като част от медицината – Аюрведа). Най-важното е да се поддържа баланс сред трите елементи на живота: Дхарма, Артха и Кама. Дхарма („ обучение “, „ закон “) е придобиването на духовни достолепия , на добродетели; Артха  е светската част от живота – умения, популярност и богатство; а Кама  са възприятията, наслаждение то и желанието, в това число любовното. Ако човек търси щастието, н е бива да подценява никоя част от живота: „ Човек и 100 години да е живял , би трябвало да практикува Дхарма, Артха и Кама “.

В зряла възраст е изключително значимо да се съблюдава Дхарма (най-простото предписание  е да не се яде месо), с цел да се опита ме да реализираме Мокша – духовно избавление от бремето на пристрастеностите. П о този метод „ да избегнем идващите прераждания “ – в случай че, несъмнено, имаме вяра в тях .

 

 

Ръкопис, непокътнат в архива на храма на Рагунатх в Джаму и Кашмир. Снимка: Уикипедия

Както подсказва заглавието на трактата на Ватсяяна, „ Кама сутра “ обръща най-голямо внимание на Кама – по какъв начин мъжът да откри и спечели партньорка, по какъв начин да поддържа жизнерадостен брак, по какъв начин да наподобява привлекателно, по какъв начин да сортира другари и съпруга, по какъв начин да подреди дома си и, най-после – какво да прави в  този дом . В същото време „ Кама сутра “ учи да се получава наслаждение по този начин , че да не станем плебеи на пристрастеностите си .

Трактатът „ Кама сутра “ е предопределена за градски гражданин от горните касти, богат с обственик на пари и  на свободно време, което може да се употребява за самоусъвършенстване. Ватсяяна разказва нормалните действия на подобен човек по следния метод: първо, това е хигиена – „ човек би трябвало да се къпе и  да маже тялото си с масла всеки ден, да употребява сапун на всеки три дни, да бръсне главата, включително лицето си , на всеки четири дни, а останалата част от тялото на всеки 5-10 дни. Миризмата на пот под мишниците би трябвало да се отстранява постоянно “. На второ място, това са обществено утвърдени развлечения : „ След закуска би трябвало да учите папагалите и другите птици да приказват, а след това петлите, фазаните и овните – да се бият.  Известно време да се отделя за театрални представления, също и за  следобеден сън.  След това притежателят на къщата облича дрехи и поставя декорации, по време на  хранене  общува с приятелите си. Вечерта е отдадена на пеене. Тогава притежателят на дома дружно с  приятел чакат жената в предварително украсената стая, или изпращат прислужница за нея, или  сами отиват при нея. След нейното идване я к анят в къщата и я забавляват с добър и приятен диалог.  Така си заслужава да приключим деня “.

 

Ватсяяна учи да се отдаваме на доста удоволствия. Той сформира образователна стратегия от 64 умения и изкуства – всеки мъж , който желае да разбере “Кама “ и да има най-хубавите дами, трябва да ги овладее. Едва ли ще бъде допустимо да ги овладеете  и за половин живот, а  и много изкуства през днешния ден въобще не са от значение (например способността да се украсяват божества с ориз и цветя, или пък владеенето на магия), но някои от тях даже през  ХХІ век ще трансфорат мъжа в забележителен младоженец : пеене и свирене на музикални принадлежности, танци, писане и рисуване, изкуството на татуирането, развъждане на цветя, декориране на леглото, разработване на колиета, гирлянди и венци, актьорска игра, разработване на обици, правене на аромати, пълнене на акведукти с вода, умелост, кулинарни умения, подготвяне на лимонади и кисели питиета,  шивашки умения, притежаване на меч, боздуган и пукотевица с лък, изграждане на разсъждения, заключения и  умо изводи, дърводелски умения, архитектура, статуя, химия, грижи за растения, ораторско изкуство, в ладеене на непознати езици, реторика, познаване на етикета, познаване на военното изкуство, умеене да се дефинира характера на човек по държанието му, аритметика.

В ляво е първата британска версия на Ричард Бъртън, която става обществено притежание през 1883 година, само че беше нелегално публикуването й в Англия и Съединени американски щати до 1962 година Вдясно: френски превод от 1891 година Снимка: Уикипедия

И това даже не е половината от листата. Всяко от 64-те изкуства, които Ватсяяна показва, носи наслаждение и прави мъжа добър ухажор (в широк ия смисъл на думата ). А  за подобен мъж запознанството с  жени и самите полови практики вече са въпрос на техника – създателят разказва в детайли не само методите за избор и  продобиване на девойки, само че даже и изкуството на флирта, прегръдките и целувките.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР